De Waardevolle Hogeschool
 

Op weg naar Waardevol Hoger Onderwijs 

Maatschappelijke vraag
Een opleiding aan hogeschool of universiteit levert uiteraard al een maatschappelijke bijdrage, doordat ze afgestudeerden oplevert aan die maatschappij. De vraag vanuit die maatschappij wijzigt echter: men zoekt niet alleen vakmatig opgeleiden mensen, maar ook en vooral mensen die kunnen bijdragen aan complexe maatschappelijke vraagstukken of urgente transities.
Om dat goed te doen is het van belang dat studenten gedurende hun hele opleiding in verbinding staan met die maatschappelijke vraagstukken. Dat betekent dus dat ze gedurende de hele studie aan vraagstukken vanuit bijvoorbeeld hun regio werken.

Studenten en medewerkers
Dit maakt vakinhoud niet minder belangrijk, maar plaatst het in een ‘waardevolle’ context. Zo ontstaat waardevol onderwijs en onderzoek, waar je als medewerkers en student ‘zin’ in hebt.

De regionale rol van Hoger Onderwijs
Zo zien de Vereniging Hogescholen en de VSNU de rol van hogescholen en universiteiten ook veranderen: "Als hogescholen zullen we ons moeten omvormen tot krachtige netwerkorganisaties die van buiten naar binnen werken en focussen op maatschappelijke ontwikkelingen en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.  (…) De hogescholen kiezen voor een actieve rol in de versterking van de economische en maatschappelijke vitaliteit van hun regio." (VH)

De opbrengst
Een hogeschool of universiteit die maatschappelijke waarde een integraal onderdeel maakt van onderwijs en onderzoek, realiseert een aanzienlijke impact in haar regio. 'Waardevol Hoger Onderwijs' heeft uw regio, studenten, medewerkers en instelling veel te bieden:

  • Een relevante maatschappelijke bijdrage, rol en positie. Als werkelijk alle studenten vrijwel continu werken aan actuele (regionale) vraagstukken, levert dit een zeer grote maatschappelijke en innovatieve bijdrage;
  • Een samenwerking die waarde genereert, met diverse stakeholders in uw regio. In die samenwerking ontwikkelen de studenten zich, en wordt nieuwe kennis geproduceerd. Uw partners dragen actief bij aan onderwijs en onderzoek;
  • Een 'zinvolle' beleving van studie en werk bij huidige studenten en werknemers, meer belangstelling van toekomstige studenten en werknemersZie ook: 
Th&ma 2021_1: Het plein van de oplossingen
Waardevol Hoger Onderwijs (whitepaper)De Waardevolle Hogeschool op LinkedIn


EXPHO biedt ondersteuning voor inspiratie, gedachtevorming en realisatie.


Belangstelling? Neem contact op: info@expho.nl